30 de gener del 2013

Importància de la resolució de conflictes en Educació Infantil


IMPORTÀNCIA DE LA RESOLUCIÓ DE CONFLICTES EN EDUCACIÓ INFANTIL

Font: coachingpersonal.cat

L’educació infantil és una etapa rellevant de desenvolupament integral i essencial per la vida que constitueix la base necessària pel progrés i per l’adaptació en una societat en constant evolució on tots els éssers humans ens veiem immersos a socialitzar-nos per conviure i relacionar-nos amb harmonia. Si partim de la base de la socialització; la principal eina que tenim a l’abast és construir uns bons pilars a partir d’un bon aprenentatge. Aquest aprenentatge tindrà com a fonaments uns principis i valors considerables com són: l’empatia, el respecte, la tolerància, l’honestedat, la sensibilitat, la comprensió, l’ autodomini, la sinceritat, la comprensió i l’escolta activa.   Tots aquests valors ajudaran a fomentar un aprenentatge actiu, d’exploració i de presa de decisions en diversos ambients utilitzant la comunicació com a instrument de mediació per obtenir uns resultats adients.

En primer lloc, podem afirmar que la teoria esmentada està molt evident però s’ha de tenir en compte com ho transmetem als infants, per tal que ells mateixos experimentin i explorin com poden resoldre els seus propis conflictes; tant siguin per desavinences, desigualtats, interessos o altres motius que concloguin a una falta d’entesa entre ells. És a dir, a l’aula afavorirem la convivència, la cooperació, la solidaritat, l’altruisme, l’aprendre a resoldre conflictes de forma pacífica i estimularem a l’aprenentatge positiu a partir d’una bona comunicació per resoldre els conflictes i sobretot, promourem l’educació emocional per conèixer com són ells i la resta de companys i com a resultat que tots som diferents.

En segon lloc, el fet de tenir la capacitat de resoldre els seus conflictes per sí mateixos els ajudarà a comunicar-se, expressar-se i mostrar els seus punts de vista i opinions acceptant les crítiques i adaptant-se a tots els límits sotmesos en l’actualitat com en un futur. Dia rere dia, podem observar la falta de capacitats de presa de decisions o de poca gestió emocional i per tant, falta de potenciació de la intel·ligència emocional que provoca una detonació davant dels conflictes i una falta d’utilització d’eines per resoldre-ho.

En tercer lloc, ens trobem en una societat sobreprotectora que sense actuar amb una clara intensió per dificultar l’aprenentatge de resolució de conflictes dificulten que els infants s’enfrontin als conflictes per sí sols i s’acomoden que persones del seu entorn els hi solucionin. És la forma més fàcil d’actuació per part dels infants i fa que evolucionin amb certs factors inacceptables i negatius per la convivència com solen ser: la violència, la falta de respecte, no acceptar les crítiques, falta d’autoestima i seguretat, desequilibris emocionals fomentats per una mala gestió dels seus sentiments.                 
Per suposat doncs, que som nosaltres, els adults, que hem de treballar conjuntament amb l’escola per fomentar la seva autonomia davant el seus conflictes, motivant, estimulant i potenciant les capacitats de comunicació i de valors, i sobretot la intel·ligència emocional, tots aquests aspectes són imprescindibles per evolucionar progressivament cap una resolució correcta d’autogestió personal i en grup davant els conflictes.

Per concloure, la meva opinió és basa indiscutiblement autoalimentant la resolució de conflictes des de ben petits a través de la comunicació, i he pogut crear-me aquesta opinió vers la detallada observació que he pogut realitzar durant aquests mesos escolars a l’horari l’esbarjo el qual he estat realitzant la tasca de vetlladora i on constantment es produeixen capítols de conflictes entre els infants. A partir d’aquests he pogut treballar en l’estudi de com afronten els infants els conflictes i d’intentar raonar amb els afectats fent de mediadora, per tant, m’he adonat de la dificultat que tenen per fer-ho sense tenir una persona adulta que els guiï o fins hi tot esperen que els hi resolgui. Realment s’ha de treballar des de l’escola aprofitant els conflictes per exposar-los en comú i opinar,comunicar-se i expressar que els ha molestat o fet enfadar. Altres tècniques que podríem portar a terme són els jocs cooperatius i sessions d’expressar els nostres sentiments i emocions.

“Tots som iguals, tots som diferents, però tots compartim aquest preciós planeta, així doncs, intentem reforçar els valors des de la infància per fer d’aquest món un món millor!  (Olga Marsal)”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada