23 d’abril del 2012

LA DIADA DE SANT JORDI

Bon dia a tots

avui és la Diada de Catalunya, Sant Jordi, un dia envoltats de roses i llibres per grans i petits.

Tots podem disfrutar d'aquest dia.... i per tant hi ha un gran ventall de recursos per treballar amb els petits, elaborant roses amb materials reciclats, fent l'hora del conte narrant la llegenda de Sant Jordi i cantant cançons relacionades amb la diada.

Però, un dia com aquest cal portar als petits a l'exterior, cada poble i ciutat prepara les seves places amb estans plens de llibres i roses, un ambient que és adient per mostrar als infant la tradició i la vivència que tots tenim aquest dia, tant important per la seva conservació com a dia patronal al llarg dels anys com ha estat perdurant des de fa un munt d'anys a Catalunya.

Nosaltres avui hem estat cantant cançons a l'assignatura d'expressió i les adjunto per qui les pugui necessitar:

Cançó Nº1                                                                                Cançó Nº2


Sant Jordi arriba                                                                     Surt sol solet
com un cavaller,                                                                     surt que tinc fred
amb la seva llança                                                                  vine per Sant Jordi
travessa el carrer.                                                                    vine sol solet.

Ja veu la princesa                                                                   Si tu no vens
que el drac vol menjar,                                                           no puc sortir
si no es dóna pressa                                                                vine per Sant Jordi
ella morirà.                                                                             vine al meu Jardí

Li clava la llança,
cau escalabrat;
la pobra princesa,
visca s'ha salvat!

La rosa creixia,
Sant Jordi l'ha agafat
i a la princesa
ja li ha regalat.

                                              Fotografía: Olga Marsal

13 d’abril del 2012

Hem fet un racó!

Bon dia a tots

a l'assignatura del Joc i la seva metodologia estem treballant els racons i la seva importància en l'etapa d'Educació Infantil dels 0 als 6 anys.

L'organització de les classes per "racons" és una proposta metodològica utilitzada per incentivar la participació activa dels infants en el seu desenvolupament integral i estructuració dels seus coneixements, tot i així, és un concepte ampli que engloba des del joc lliure, joc significatiu, fins arribar al joc guiat o reglat.
Aquesta proposta metodològica es realitza per poder portar a terme uns objectius atesos però tenint en compte  el grup classe, els ritmes i dificultats, els interessos i necessitats dels infants tot potenciant les seves habilitats socials, l'autonomia i el treball de cooperació. 

Cal recalcar que l'instrument més utilitzat en el joc lliure dels infants és el "Joc simbòlic" en el qual els infants reprodueixen actituds i comportaments que han vist als adults i els reflecteixen tot jugant entre els iguals en aquests racons.

Tot i així, els racons es basen en aportacions de la pedagogia i la psicologia, la primera que construeix el pensament i l'ordre que cal seguir per  adquirir correctament els diferents conceptes a través de la manipulació, observació i experimentació, com també la verbalització durant el joc i l'expressió de les experiències viscudes.
I la segona, la psicologia, que és refereix a la constatació que l'infant fomenta en el seu coneixement de la realitat en el joc , mitjançant el qual coneix l'entorn, l'imita i el domina, de manera que construeixen un tot indissoluble.

Objectius dels racons:
- Adquirir autonomia personal.
- Afavorir un aprenentatge significatiu.
- Reconèixer els espais i materials o objectes propis del racó.
- Promoure la motricitat fina i gruixuda.
- Afavorir la comunicació i sociabilitat.
- Prendre consciència del propi cos.
- Expressar experiències, sentiments i emocions.
- Desenvolupar el llenguatge comunicatiu.
- Reproduir  mitjançant el joc simbòlic escenes qüotidianes.
- Afavorir el desenvolupament de la imaginació i la creativitat.
- Adquirir coneixements logicomatemàtics (classificar, ordenar, numerar, comptar..).

Racons de joc:
- Racó de la casa (2 a 6 anys)
- Racó de la botiga (a partir de 3 o 4 anys)
- Racó de la perruqueria (a partir de 3 anys)
- Racó de les disfresses (2 a 6 anys)
- Racó de la ciutat (3 a 6 anys)
- Racó de la construcció (2 a 6 anys)
- Racó del Joc didàctic (3/4 a 6 anys)
- Racó de la psicomotricitat (1 a 3 anys)
- Etç.

Adjunto una fotografia del racó de les disfresses que hem elaborat el meu grup a l'aula, espero que us ajudi a agafar idees.. 

Fotografia: Olga Marsal
Producció: Tània Gonzàlez, Sebastià López, Montse Sendra,
Olga Marsal, Sónia Guitiérrez, Sara Jiménez




2 d’abril del 2012

L'autisme

Font: enlasaludylaenfermedad.blogspot.com


Bona tarda a tots

avui és el dia mundial de conscienciació de l'autisme, és a dir, el trastorn de l’espectre autista (TEA), un trastorn del desenvolupament neuronal, crònic i amb tres punt àlgids de símptomes:
  • Alteracions de la comunicació.
  • Alteracions de les competències socials i de la imaginació.
  • Patró d'interessos i activitats molt restringit i estereotipat.
A l’assignatura del Desenvolupament cognitiu i motor del mòdul d’educació infantil vam estar estudiant aquest trastorn durant el primer trimestre, realment impactant que afecta a molts infants i que hem d’estar conscienciats de tots els símptomes per una detecció el més aviat possible per poder millorar la qualitat de vida dels infants ja que fonamentalment s’aïllen de la realitat que els envolta i provoca una infelicitat constant als familiars i a tota la gent que rodeja a l’infant com el mateix.

Però, després de tota la informació aportada per la nostra professora Diana Fawaz i recerques relacionades a la biblioteca,he pogut extreure un resum de les classificacions d'aquest trastorn:

L'autisme i les seves classificacions
Dins de les últimes versions de les dues classificacions internacionals de trastorns mentals més importants (DSM-IV i ICD-10), l'autisme està inclòs dins de la categoria de Trastorns Generalitzats del Desenvolupament (TGD) i s'anomena trastorn autista. Els TGD són, d'alguna manera, la categoria que ha substituït en aquests dos sistemes de classificació al terme psicosi infantil, que en el cas del DSM ja va ser eliminat de la versió de 1980 (DSM-III), adduint en aquell llavors que el concepte de psicosi infantil era poc operatiu i induïa a la confusió i l'error.
Segons el DSM-IV (APA, 1994) els TGD es caracteritzen per "una pertorbació greu i generalitzada de diverses àrees del desenvolupament: habilitats per a la interacció social, habilitats per a la comunicació o la presència de comportaments, interessos i activitats estereotipats. Les alteracions qualitatives que defineixen aquests trastorns són clarament impròpies del nivell de desenvolupament o edat mental del subjecte". A part de l'autisme o trastorn autista, els TGD inclouen els següents trastorns:
  • Síndrome de Rett (afecta al sexe femení)
  • Trastorn desintegratiu de la Infància
  • Síndrome d'Asperger
  • Síndrome de Kaner
  • Trastorn generalitzat del desenvolupament no especificat.
En aquesta classificació, és considera que les característiques fonamentals de l'autisme són: un desenvolupament de la interacció social i de la comunicació clarament anormals o deficitaris, i un repertori molt restringit d'activitats i interessos.
Després d’aquest breu resum, el que realment m’ha impactat ha estat la publicació d’avui de la Vanguardia on especificava que 1 de cada 300 nens és autista, realment és una xifra elevada en la societat infantil actual. Adjunto la noticia.

I per últim animar-vos a tots a tenir la suficient eficàcia i predisposició a la detecció d’aquests trastorns, ja que la part principal de la detecció està sotmesa als primers 20 mesos des del néixer i els educadors/es podrem detectar-ho amb els coneixements que adquirim en aquesta rama educativa.